TIP: Doe als Epke, Ireen, Sven en Marianne…

26 oktober 2014

Wat werkt voor Epke, Sven, Irene, Marianne, voor Femke en Naomi, voor Sjinkie en de meeste andere topsporters, kan ook in jouw voordeel werken.

Ik begeleid eigenlijk al langer topsporters dan topwerkers. Dat is me met de paplepel ingegeven; mijn vader is zijn hele werkzame leven voetbaltrainer geweest. Dus sporters begeleiden, daar aten we van. En als je sporters begeleidt, dan vind je het heel gewoon om met ze te werken aan de perfecte visualisatie. Je helpt ze de beelden perfectioneren, de kleuren zo te maken dat ze helemaal passen, de handelingen en gebaren met minutieuze precisie te laten gebeuren, de juiste geluiden en de goede gevoelens erbij te plaatsen. En dan de film (of de imaginatie, zoals het tegenwoordig wordt genoemd) op de juiste tijden en in de juiste mindset af te spelen. Heel normaal, heel noodzakelijk voor elke topsporter. De een doet het wat bewuster en preciezer dan de ander, maar ze doen het allemaal.

Hoe verbaasd was ik dan ook om te moeten constateren dan topwerkers, zogenaamde ‘working professionals’ dat niet of nauwelijks doen. In tegenstelling tot sporters zijn (ook de serieuze, altijd op verbetering gerichte, ambitieuze) topwerkers niet of nauwelijks bezig met visualiseren. Ze reflecteren, evalueren en plannen belangrijke meetings en performances, maar ik kom zelden iemand tegen die een verkoopgesprek, een presentatie of een belangrijke discussie in een vergadering visualiseert. Ik blijf dat vreemd vinden.

We weten immers toch allemaal hoe visualiseren werkt? Dat het ‘voorspelen’ van een activiteit ons brein en lichaam optimaal voorbereidt op het leveren van die prestatie? We zijn er toch allemaal van overtuigd dat als je visualiseert, je tijdens de perfomance niet meer druk hoeft te maken over het inzetten van een specifieke kwaliteit omdat dat door je onbewuste wordt gestuurd? Nee dus.

Ik kan inmiddels het aantal mensen die ik heb begeleid voor zaken als spreekangst, onzekerheid in vergaderingen, zogenaamd onvermogen om te onderhandelen of aversie tegen contact maken op recepties, niet meer tellen. En vaak als ik die mensen vroeg of ze beschikten over de vaardigheid om woorden uit te spreken, rechtop te staan of te zitten, te lopen met een ferme pas, te glimlachen, vragen te stellen, enzovoort, dan was het antwoord: “Natuurlijk kan ik dat. Dat kan toch iedereen?” Maar kennelijk waren ze nog niet op het idee gekomen om van  zichzelf een prachtige imaginaire film te maken om het ideale gedrag in de gewenste situatie te trainen. Als ze het wel gaan doen, en de film is goed passend gemaakt, ontdekken ze dat ze ‘moeilijke’ taken kunnen trainen in hun hoofd; zo vaak ze willen en waar ze willen. En dat ze met elke training beter, zelfverzekerder, efficiënter en effectiever worden. Net als die topsporter die een turnoefening, een vierhonderd meter loop of het maken een doelpunt imagineert.

 Visualiseren of imagineren is heel eenvoudig. Je moet eerst even weten welke van je zintuigen bij jou het sterkst ontwikkeld zijn (als je dat niet weet, kun je vanaf mijn site even een testje downloaden: http://www.oostvoorncoaching.nl/blog/zintuigentestje ). Voorts moet je op zoek naar een ideaalbeeld van de uitvoering van de gewenste taak of performance. Die kun je zelf maken, maar je kunt ook iemand observeren of voor de geest halen die de betreffende taak briljant uitvoert (op You Tube staat alles) en daar jezelf voor in de plaats zetten (in jouw film kan immers alles). Dan met behulp van je sterkste zintuigen het beeld ‘verrijken’. Ben je visueel ingesteld, dan verscherp je de kleuren en maak je jezelf of anderen stralender. Ben je gericht op geluid, dan verhelder je het gewenste geluid of je laat het ongewenste geluid naar de achtergrond verdwijnen. Voeg er geur aan toe als je dat nodig hebt, voel het gevoel dat je wilt voelen terwijl je naar je film kijkt.  Als voelen je voorkeur heeft, breng er dan ook wat meer beweging in, als dat kan. En kijk telkens weer, en weer en weer. Zo wordt je beter. Net als Epke, Irene, Marianne, Sven en al die andere toppresteerders.

 

Laat een reactie achter