Wat ik ook doe

Personal profiling

Toch een product?

Personal profiling is een dienst die ik verleen omdat ik het bestuderen van lichaamstaal zo leuk vind en ik die kennis ook graag deel. Het lijkt wel een beetje op een kant-en-klaar product dat je zo kunt kopen, dat is waar. Maar in de uitvoering is de analyse weer zo divers dat het toch weer maatwerk en minder een product wordt, gelukkig. 

Wat doe ik?

Om te beginnen maak ik een video-opname van je. Dat kan een opname zijn van een gesprek dat je met mij voert, maar het kan ook een opname zijn als je ‘in actie’ bent; bijvoorbeeld tijdens een teambijeenkomst of een vergadering, of een presentatie die je geeft. Ik heb minimaal een minuut of dertig materiaal nodig.

Voorts analyseer ik jouw lichaamstaal. Ik kijk naar vaste patronen; hoe zit je meestal, hoe beweeg je van nature, welke gewoontegebaren maak je, hoe klink je als je rustig bent? Ik stel zo vast wat je basislijn is. Dan ga ik op zoek naar afwijkingen van die lijn. Ik bestudeer je micro-expressies, je repetitieve gelaatsuitdrukkinge en je ’tells’. Als ze er zijn, licht ik ook tegenspraken eruit (daar waar je lichaamstaal bijvoorbeeld niet overeenkomt met wat je zegt). Samen met de basislijn vormen ze het tottaalbeeld van jouw eigen lichaamstaal.

Een breder kader

Soms is het interressant of nodig om je lichaamstaal te plaatsen in het kader van persoonlijkheidskenmerken. Dat doe ik om antwoorden te krijgen op vragen als:

 • Waarom maak je van die brede gebaren?
 • Hoe verhoudt mijn lichaamstaal zich tot mijn leiderschap?
 • Hoe komt het dat je standaard gezichtsuitdrukking zo nors is?
 • Wat zit er achter bepaalde ’tells’?

Als je bijvoorbeeld meer inzicht hebt in je metaprofiel, dan wordt het duidelijk waarom je bijvoorbeeld veel of juist weinig beweegt. Of waarom je snel onrust toont. Behalve de zogenaamde Mindsonar, kies ik er soms voor een Action Type test te doen; die geeft weer meer inzicht in je totale manier van bewegen en de kwaliteiten en beperkingen die dat met zich meebrengt.

Wat personal profiling oplevert

Om te beginnen natuurlijk een persoonlijk profiel van je lichaamstaal, desgewenst ingebed in een bredere persoonlijkheidsstructuur. Maar het is natuurlijk vooral een heel precieze spiegel. Je ziet en begrijpt waarom je doet wat je doet en je krijgt een inzicht op het effect van jouw lichaamstaal op je omgeving. Dat inzicht maakt het mogelijk om je lichaamstaal daar waar nodig aan te passen, waardoor weer je impact in specifieke situaties of je algemene uitstraling verandert.

 

Ik kijk naar je lichaamstaal door een vergrootglas.

Soms is de spiegel nogal confronterend.

Je krijgt een handvat voor je eigen lichaamstaal; je leert eigenlijk ‘lichaamstaal spreken’.

Ik kan jou profileren, maar ik kan natuurlijk ook iemand anders voor je profileren. Dan wordt het een soort cadeautje.

Soms zijn we dagen met elkaar bezig: filmen, persoonlijkheidstest maken, nog eens filmen, gesprek voeren. Maar die intensiteit maakt het profiel uiteraard beter EN het is heel leuk om te doen.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”

– Johan Cruijf –

Workshops & lezingen

Ik vind het leuk om voor een breed publiek workshops en lezingen aan te bieden. Hieronder een paar voorbeelden.

Workshop Lichaamstaal

 • Gaf Obama werkelijk zijn opponent McCain de vinger?
 • Weet je wat jij kan zien in je ooghoeken?
 • Is uw gesprekspartner verveeld of veinst hij slechts interesse?
 • Is het waar dat mensen met hun voeten praten?

Deze en andere vragen op het gebied van non verbale communicatie komen aan bod in de workshop Nonverbaal meesterschap. Je leert hoe goed je emoties  kunt lezen van gezichten. Je observatievaardigheid wordt in kaart gebracht en verhoogd. En zoals in elke van mijn workshops wordt er co-creatief gewerkt dus is er ruimte voor vragen en inbreng van expertise

Ik werk met maximaal 12 mensen in de workshop.Workshop beinvloeden

Roberto Cialdini doet al decennia lang onderzoek naar de manier waarop wij elkaar beinvloeden.Hij heeft in een aantal boeken beschreven wat wel en wat niet werkt op dat gebied. Aan de UvA wordt al net zolang onderzoek gedaan naar succesvol overtuigen (ik ben daarin afgestudeerd). Die twee invalshoeken samen geven al een goede inkijk in hoe onze meningen, inzichten en acties tot stand komen. Ik voeg daar de dimensie lichaamstaal aan toe. In deze workshop:

 • Kijken we naar verbale overtuigingstechnieken (argumentatieschema’s, drogredenenen)
 • Licht ik de 6 beinvloedingstrategieen van Cialdini toe
 • Laat ik zien hoe lichaamstaal je een betere beinvloeder maakt

Ik werk met maximaal 12 mensen in de workshop.

Een paar quotes van blije bezoekers:

“Om te beginnen heb ik in korte tijd veel geleerd over hoe je mensen kunt beinvloeden. Dat was al heel nuttig. Maar Willem maakt het ook heel praktisch. Ik weet meer over mijn eigen nonverbale communicatie en hoe ik die beter kan gebruiken.”

“De dag vloog om. Via argumenten en drogredenen nam Willem ons mee naar slimme manieren van beinvloeden. Te leren dat al met lichaamstaal begint, was een kers op de taart.”

“Goeie tips en tools. Belangrijke ideeen op een soepele manier gebracht. Erg leuk.”

Lezingen, motivationals,…

Ik vind het leuk om m’n kennis en ervaring te delen. Dat doe ik ook graag in de vorm van een lezing (hoewel dat wellicht een ouderwets woord is. Wat ik doe, wordt ook wel aangeduid als ‘motivational’ of’ incentive talk’).

Ik kan over een breed aantal onderwerpen spreken, ze hebben natuurlijk allemaal te maken met m’n praktijk. Dat betekent dat het gaat over verbetering realiseren, in bedrijven, in de sport, individueel en als team. Hieronder een paar voorbeelden:

 • What every body knows (but every head seem to deny)
 • Emotie inzetten als kwaliteit
 • Shortcuts naar instant verbetering
 • Trainen als een topsporter
 • Een vis weet ook niet dat-ie nat is (over mijn boekje)

Mijn stijl wordt beschreven als nononsense. Ik mag graag mijn publiek wat prikkelen en (desgewenst) al tiijdens mijn toespraak in actie zetten. Vandaar ook dat mijn lezingen als motivationals worden ervaren.

Een paar quotes van blije bezoekers:

“Ik zou willen dat Willem een keer per maand een half uurtje bij ons kwam spreken. Wat een energieboost!”

“Zo heerlijk hoe Willem soms ingewikkelde thema’s helder verwoordt. Daarmee maakt hij zijn tips & tricks ook meteen toepasbaar.”

“Willem is een boeiende spreker. Hij toont zijn betrokkenheid bij het ondewerp; ik heb gelachen en er enorm veel van op gestoken.”

 

Andere workshops

Visualiseren als basis van succes:

Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de topsport leer je je eigen visualisaties te maken om zo sneller succesvol te worden.

Train je wilskracht:

Hoe je kan gaan doen wat je altijd al wilde

Van talent naar kwaliteit:

Over hoe je bewust en structureel je kwaliteit kan inzetten.

Schuren geeft glans:

Hoe te leren van een crisis, conflict of een lastige situatie.

Voor alle workshops geldt een maximum van 12 deelnemers.

“You can observe a lot by just watching”

– Yogi Berra –

Een vis weet ook niet dat ie nat is

Tijdens coachgesprekken zeg ik soms dingen die ík heel gewoon vind, maar die een onverwacht effect hebben op de gecoachte: verwondering, verbazing, irritatie, afschuw. Achteraf blijken die momenten vaak het meest effectief als het gaat om het vinden van de juiste aanpassing of het juiste motief om die aanpassing te maken. Die uitspraken en inzichten staan in dit boekje. Waar die uitspraken vandaan komen, weet ik vaak niet. Wat ik wel weet, is dat ik het geluk heb gehad om van topcoaches, topwerkers en topsporters te leren. Zij zijn in elk geval de grondleggers van die inzichten. En daarvoor dank ik ze, bij deze. Ik denk dat die rare uitspraken leuk zijn om te lezen en wellicht helpt het jou ook bij het verbeteren van een gewoonte.

Als je al die uitspraken met korte toedracht erbij wilt lezen, download dan het hele boekje “Een vis weet ook niet dat-ie nat is.”

“Een beetje gevoel is ook gevoel”

– Coach Willem –

Wil je meer informatie?

Neem hieronder contact met me op

6 + 8 =