Op de sportvelden hoor ik mezelf het al jaren roepen: focus, focus, focus! Ik verdiep me erin, lees erover, experimenteer ermee. Voor mij is het evident waarom je, als je iets beter wilt doen, je moet focussen. Maar wat dat dan precies is…..

Eigen (sport)ervaring

Als ik het heb over focus, dan bedoel aandacht richten; focussen is een cognitieve activiteiten. Handelingen, acties, prestaties verbeteren, lukt vrijwel alleen als je een juiste dosering van aandacht op die handelingen kan richten. Zo is voor mij toen ik nog (honkbal)werper was de wijze waarop de bal over de top van van mijn wijsvinger rolde bij het loslaten, lange tijd een aandachtspunt geweest. Ik had de ervaring dat wanneer ik de bal precies met de plooi van mijn bovenste vingerkootje naar beneden kon trekken op het moment van loslaten, mijn curveball het meest effectief was (‘het beste brak’ zeggen honkballers). Door op dat ene punt mijn volledige aandacht te richten, werd die curveball steeds beter. Ik hoefde mijn aandacht alleen maar op dat vingerkootje te richten als ik die pitch gooide, de rest ging dan “vanzelf”.

Ik hoefde alleen maar mijn aandacht op dat ene punt te richten, de rest ging dan vanzelf

Volgens mij is het niet anders bij welke verandering/verbetering dan ook. Het is een kwestie van het juiste aandachtspunt vinden en voorts zo lang als je kan, je gedachten daarbij te houden. Dat geldt dus ook voor minder fysieke verbeterpunten  zoals: een open houding aannemen, overtuigender overkomen, echt leiderschap tonen, begrenzen.

Er is geen vast recept. Het is zeker niet zo dat een werper die net zo’n geweldige breaking curve wil gooien als ik ooit deed 😉 met hetzelfde aandachtspunt moet werken. Een open houding betekent voor de ene persoon aandacht richten op de inhoud van wat de ander zegt terwijl het voor de andere persoon er vooral omgaat te glimlachen en zijn wenkbrauwen wat omhoog te houden, ik noem maar zo wat. Om te kunnen focussen moet je dus wel weten waar je je aandacht op moet richten om de gewenste verbetering aan te brengen.

Verder is het een kwestie van wilskracht. Daarover vindt je elders op deze site informatie.