Het veranderen van een gewoonte is best wel een lastig klusje. Kijk maar eens naar al die moeite die het mensen kost om gezonder te gaan eten, 3 x per week te gaan sporten of wat vaker een boek te lezen. Talloze experts hebben veel verstandige dingen gezegd over hoe je zo’n gewoonte kan veranderen. Er zouden dertien opeenvolgende dagen voor nodig zijn om een nieuwe gewoonte in te slijten. Of je moet je voornemen openbaar maken. Wat ook helpt is samen met anderen een gewoonte te slechten. En dan is er natuurlijk de bekende 10.000 uur trainen om tot meesterschap te komen.

Sneller en makkelijker dan experts je vertellen

Maar er is ook een handige short cut. Je wilt bijvoorbeeld al jaren leren gitaar spelen (of iets anders leuks gaan doen) maar je komt er nooit aan toe. Misschien heb je al eens een gitaar gekocht om jezelf te motiveren nu eens echt te gaan beginnen. Maar het lukt niet. Er is altijd wel iets anders dat voorrang krijgt: een huishoudelijke klus, even snel uit eten gaan of die ene leuke film kijken. Wat je kunt doen om bijna als vanzelf je ertoe te brengen wat je jezelf hebt beloofd is dit: je visualiseert dat je dat gaat doen wat je je hebt voorgenomen.

Stel je eens zo’n avond voor….

Stel je eens zo’n avond voor waarop je ontdekt dat er niets op tv is. Er zijn geen dringende klusjes meer te doen en er is niemand die verder beslag op je legt. Zie dan eens voor je hoe je naar de kast loopt waar die gitaar (of dat boek, of je sportkleding) al jaren ligt te wachten. Je pakt hem eruit en je ziet voor je hoe je gaat zitten met de gitaar op schoot en even wat aan de snaren plukt. Je pakt vervolgens wat bladmuziek en je begint de eerste eenvoudige akkoorden te spelen. Het aardige is dat je niet meer hoeft te doen dan je even voor te stellen dat je dat gaat doen. Wat je zult merken is dat er zo’n geschikt moment komt,je als het ware zonder verder na te denken dat gaat doen, wat je hebt gevisualiseerd. En dan heb je de ban al gebroken. Mocht je dan toch nog meemaken dat het maar een eenmalige actie was, dan kun je natuurlijk andere visualisaties maken waarin je bijvoorbeeld geniet van je doorzettingsvermogen dat maakt dat je 3 keer per week oefent. Of eentje waarin je jezelf per keer beter ziet worden waardoor je niet kan wachten op het volgende moment om weer te spelen en te oefenen. Ook dat werkt op dezelfde manier.

Minstens zo effectief als weightwatchers

Een paar keer visualiseren heeft zo hetzelfde resultaat als lid worden van de weightwatchers, een loopafspraak maken met wat vrienden of meedoen met stoptober. Niks mis mee allemaal natuurlijk, maar deze shortcut werk net zo goed. Dit filmpje is ook het bekijken waard: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=hVQpTnx-8pM&feature=emb_title